Grécky parlament schválil nadránom zákon o zvýšení daní

12.01.2013 Celý región

Atény 12. januára (TASR) - Grécky parlament dnes nadránom schválil nový zákon o zvýšení daní, ktorý by mal tento rok priniesť do rozpočtu 2,3 miliardy eur. Informovala o tom agentúra AP. Zvýšenie daní patrilo medzi podmienky Európskej únie a Medzinárodného menového fondu, veriteľov Grécka, aby si zachovalo prístup k ich úverovým zdrojom.

Zákon schválili všetci poslanci troch vládnych koaličných strán. Zjednodušuje daňovú stupnicu, reformuje príspevky rodinám, zvyšuje zdanenie bankových úspor a rozširuje zdanenie príjmov, vrátane skupín roľníkov s nízkymi tržbami.

Gréci s ročným príjmom nad 42.000 eur ročne budú platiť 42-% daň. A nová sadzba nahradí 45-% sadzbu, ktorá sa vzťahovala na osoby z ročným zárobkom nad 100.000 eur. Námestník ministra financií Jorgos Mavraganis uviedol, že vláda nechce riešiť situáciu krajiny len rastom daní, ale teraz niet iného východiska ako prekonať krízové obdobie. Ak sa však dosiahne stabilita, vláda bude znižovať dane a zjednodušovať ich systém.

Minister financií Jannis Stournaras poslancom pred hlasovaním povedal, že nemajú iné možnosť len vládny návrh schváliť. V opačnom prípade bude musieť kabinet získať 2,3 miliardy eur znížením platov a penzií. Navrhnutá forma úspor je však podľa ministra sociálne spravodlivejšia.
 

Vyberte región